Johan Sinke Audio-visueel

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Johan Sinke op sopraansax Den Haag 1963. De gitarist is Co Vos.Als Charlie Chaplin tijdens schoolavond rond 1957.

Johan Sinke (21-1-1940) begon al op school met het schrijven van detective- en andere verhalen. Daarnaast schreef hij cabaret voor de schoolavonden waar hij zelf ook graag optrad (zie foto van Charlie Chaplin). Ook richtte hij een schoolkrant op en begon zich te interesseren voor fotografie en Jazzmuziek. Hij leerde trompet spelen en in 1958 richtte hij een eerste Jazzlub in Zeeland op onder de naam 'Middelburgse Jazz Society'. Zijn loopbaan begon hij als verslaggever van  het 'Zeeuws Dagblad' en 'De Stem'. In dienst werd hij tot zijn grote vreugde geplaatst in het 'Trompettercorps der Artillerie' zodat zijn  trompetspel goed van pas kwam.  In het dansorkest van het corps, de 'Green Boys' bespeelde hij de gitaar. Na enkele baantjes vond hij het tijd worden om serieus met fotografie door te gaan. Als  zodanig kreeg hij als fotograaf van de Gemeente Middelburg en de PZEM met heel wat facetten van dit artistieke vak te maken en werd hij ook veel gevraagd door gevestigde fotozaken in Zeeland voor het maken van bruidsreportages  etc. Toch  ging zijn voorliefde uit naar de meer kunstzinnige en abstracte fotografie (zie de pagina's Foto-collages I, II en III).
Na verloop van tijd startte hij de 'Middelbugse foto- en diaclub' die maar liefst uitgroeide tot een club van 65 leden waarvan er zelfs enkele, door het enthousiasme en de lessen van Sinke ook beroepsfotograaf werden.
Als Jazzliefhebber en nu ook muzikant richtte hij, zoals gezegd, in 1958 in zijn geboortestad de 'Middelburge Jazz Sociëty' op en die later 'Walcherse Jazz Sociëty' zou heten. Ook was hij jaren leider van de 'Lazy River Jazzband'. Dit ensemble had in Roosendaal een eigen Jazzclub in 'Schouwburg de Kring' waar maandelijks en soms met gasten uit binnen- en buitenland, werd opgetreden.
Met zijn 'Dixie Daddies' maakte hij plaatjes en trad op voor radio en tv. Toen het trompetspelen physiek wat te zwaar werd besloot hij zich meer op saxofoon toe te gaan leggen. Hij bespeelde dit instrument ook al sinds zijn jeugd, maar gebruikte het meer als bij-instrument. Nu de trompet te veel kracht en energie ging eisen was het dus handig dat hij meteen over kon stappen naar de makkelijker bespeelbare saxofoon.
Het schrijven van romans kwam eigenlijk pas toen hij al een tijd bezig was met zijn radioprogramma 'Dolend in de tijd' op 'Radio Coolfm'. Na tien jaar dit proramma te heben gepresenteerd verscheen er een boek  met een aantal van de korte verhalen uit deze rubriek. Toen dit boek eenmaal was uit gekomen had Johan Sinke de smaak te pakken en vervolgens verschenen de romans:
'Apen met hoeden op', 'Dansen met de bruid', 'Een  taart in het prikkeldraad', 'De gekwetste clown' en sinds kort 'Bevroren water'.
Deze boeken zijn overal verkrijgbaar.

      

                Sint Sinke
                betreedt
                de
                Burgerzaal
                van het
                stadhuis
                in
                Middelburg.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu